Over de schilder

overdeschilderAllard Elout werd op 3 oktober 1949 geboren in Hengelo. Hij bracht zijn jeugd door in Zwolle. Daar kreeg hij z’n eerste schilder- en tekenlessen van zijn vader en later van de Staphorster schilderes Stien Eelsingh en haar collega Piet Zwiers.

Op 17 jarige leeftijd ging Allard naar de Boswachtersschool in Apeldoorn en studeert aansluitend tuinarchitectuur in het Drentse Frederiksoord. Dan volgen vele omzwervingen, o.a. bij drukkerijen, de Hoogovens en bij een buurthuis in Hilversum als jongerenwerker.

Omdat het bloed kruipt waar het gaan moet, schreef hij zich in 1976 in bij de Leeuwarder kunstacademie Vredeman de Vries. Hij studeerde daar af in de eindexamenvakken fotografie, silkscreen en olieverf technieken.
Daarna ontwierp Allard o.a platen- en cd hoezen, decors  en  beschilderde vele zomers als doorlopend project het strand-paviljoen Paal 3 op Schiermonnikoog.

Met zijn olieverf schilderijen exposeerde Allard meestal in solo exposities en kreeg begin jaren negentig een grote overzicht expositie in het museum “Willem van Haren” te Heerenveen. De positieve kritieken, waaronder een recensie van Bas Roodnat in het NRC-Handelsblad zorgen voor een landelijke doorbraak.

Zelf ondervond Allard dat niet zo. Hij ervaarde een verwachting en druk die hij uiterst onprettig vond. Het schilderen gaat enige jaren moeizaam. Hij wilde en kon niet meer exposeren en trok zich meer en meer terug.

Na dit ingrijpende “paintersblock” en een gelukkig goed geslaagde oogoperatie herpakte Allard zich en richtte zich voornamelijk op  zijn werk in olieverf techniek.

Allard woonde met zijn partner Annemarie in de oude school van Rotstergaast (Fr). Daar bevindt zich nog steeds zijn voormalig atelier.

In juli 2016 is Allard Elout overleden. Annemarie is in Rotstergaast blijven wonen en verwelkomt regelmatig geïnteresseerden in Allards werk.

Voor een bezoek aan zijn voormalig atelier kunt u contact op nemen met Annemarie Elout: 06 – 18 31 21 32