Inspiratie

Vinspiratieanaf zijn vroege kindertijd is Allard gefascineerd door kleuren uit de natuur. Het heldere blauw van korenbloem en klokjesgentiaan, iriserende kleuren van sommige vlinders, de wisselende kleuren van zee en lucht daarboven of de plaatjes in Captain Grant’s ‘Scheepjesboek’.
Allard Elout wordt meer geïnspireerd door muziek en kleur, dan door stromingen of afzonderlijke personen binnen de beeldende kunst. Tijdens zijn studie aan de kunstacademie laat hij de kleur in zijn eigen werk echter los. “Kleuren uit de natuur kan ik nooit evenaren,” meent hij dan in een interview.
Zijn schilderijen en zeefdrukken zijn dan in zwart- en grijstonen uitgedrukt. Er zijn vage gestalten in parkeergarages en vergane gebouwen zichtbaar. Langzamerhand komt dan de kleur terug, aanvankelijk als neonlicht in de nachtelijke stad. De neonlichten verdwijnen, gekleurde vlakken en spectrale kleurovergangen nemen de overhand. Hij begint meer en meer te abstraheren tot constructivistische verbeeldingen. Er ontstaat een eigen stijl die door recensenten “poëtisch constructivistisch” wordt genoemd. Na diverse exposities krijgt hij in het museum “Willem van Haren” te Heerenveen een grote overzichts-expositie.

De positieve kritieken, waaronder een recensie van Bas Roodnat in het NRC-Handelsblad zorgen voor een landelijke doorbraak. Zelf ondervindt Allard dat niet zo. Hij ervaart een verwachting en druk die hij uiterst onprettig vindt. Het schilderen gaat enige jaren moeizaam. Hij wil en kan niet meer exposeren en trekt zich meer en meer terug.

Gesteund door goede vrienden en zijn muze Annemarie, keert het tij. Het plezier in schilderen, de inspiratie, is terug. De moeilijke jaren zijn niet voor niets geweest. Zijn stijl heeft zich verdiept, z’n palet is voller, vrolijker en kleuriger. De opbouw van z’n schilderijen is echter veel gecompliceerder en daardoor erg arbeidsintensief geworden. Zo ontstaan er in zijn atelier vijf tot zes schilderijen per jaar. Veelal vanuit het atelier vinden ze hun plaats bij liefhebbers van Allard’s werk. Dat betekent dat de schilderijen buiten het atelier zelden in galerie verband te zien zijn.

Ook uit de afbeeldingen in deze web-site blijkt dat Allard Elout, door het eigen karakter van zijn schilderijen, binnen de hedendaagse schilderkunst, een unieke plaats inneemt.